Miért jó, ha egy kisebb apartmannal bővül otthonunk?

Ingatlantájoló.hu 2018.01.03 06:55:30

Új év, új tervek. Az otthonunkat érintő új tervek között pedig a leggyakoribb a lakásfelújítás, vagy a bővítés. Otthonunk egy új lakrésszel történő kibővítése persze nem kis költséggel jár, de egyrészt jó befektetés lehet, másrészt van, amikor az élet hozza úgy, hogy feltétlenül szükség van rá.


Jól jöhet, amikor felnőtté cseperedett gyermekünk számára egy lakásvásárlás elérhetetlen álomnak, az albérletbe költözés pedig pénzkidobásnak tűnik, vagy ha idős szüleinket szeretnénk közelebb tudni magunkhoz. Ha pedig olyan környéken élünk, ahol a lakóingatlanok jól kiadhatóak, akkor egy egyszobás apartmannal bővíteni házunkat aranybánya lehet.

Kép forrása: darlinghouses.com

Persze nem mindegy, milyen ingatlanban élünk jelenleg. Lakástulajdonosként például nem sok lehetőségünk van, hacsak nincs épp egy megvásárolható, beépíthető tetőtér a lakásunk felett, vagy nem egy hatalmas, esetleg belső kétszintes lakásban élünk, amiből könnyen két kisebb lakást is kialakíthatunk.

Belső kétszintes lakás a IX. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Háztulajdonosként azonban már könnyebb dolgunk van. A legolcsóbb, ha van egy alagsorunk vagy tetőterünk, ami beépíthető, esetleg egy használaton kívüli garázsunk vagy melléképületünk, ami lakhatóvá alakítható. De ezeknek híján is építhetünk egy kisebb házikót a kertünkben, amennyiben a helyi építésügyi szabályozás ezt lehetővé teszi.

Szép családi ház beépíthető tetőtérrel Székesfehérváron

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha pedig a hol és a hogyan kérdésére sikerül megadnunk a választ, akkor érdemes végiggondolnunk, hogy vajon tényleg megtérül-e egyszer majd ez a befektetésünk. Ehhez természetesen érdemes egy előzetes költségvetést készítenünk, és felmérnünk mennyi ideig és milyen formában tudjuk majd hasznosítani az újonnan kialakított apartmant.

Egy különálló kis ház felépítése például biztosan többe kerül majd, mint egy már meglévő alagsor, tetőtér vagy melléképület átalakítása. Ugyanakkor érdemes azzal is számolnunk, hogy épp felnőtté vált gyermekünk, vagy idős szüleink várhatóan csak néhány évig fogják használni az apartmant. Míg ha kifejezetten kiadás céljára építjük, már az első perctől fogva hasznot hozhat, az új lakrész.

Családi ház 3 külön lakrésszel Dunabogdányban

Még több képért kattintson a fotóra!

A haszon és a jövedelmezőség pedig nemcsak abban mérhető, hogy mennyi hasznot hajt, amíg az ingatlan a tulajdonunkban van, hanem hogy sikerül-e, és milyen áron sikerül majd értékesítenünk egy esetleges eladás során.

Az elmúlt évek áremelkedése sajnos oda vezetett, hogy a nagyobb ingatlanok sokkal nehezebben kelnek el, így a bővítés akár akadályt is jelenthet egy későbbi értékesítésnél. Ha azonban a bővítést házon belül, azaz a már meglévő alagsor vagy tetőtér beépítésével tudjuk megoldani, akkor nem egy nagyobb ingatlant kapunk, hanem a már meglévő, nagy és nehezen eladható otthonunkat tesszük sokkal jobban hasznosíthatóvá, azaz a vevők szemében is értékesebbé.

Arról már nem is beszélve, hogy a folyamatos áremelkedések miatt egyre többen döntenek majd úgy, hogy szülőkkel, gyerekekkel összeköltöznek, így a kétgenerációs otthonok piacán is lassan várható egy kisebb mértékű fellendülés.

Összességében nézve, hogy mennyire éri meg nekünk ez a befektetés, függ attól, hogy mennyibe kerül a kialakítás, milyen célra és meddig tudjuk használni, illetve hogy hol helyezkedik el otthonunk. De döntésünket legtöbbször épp nem ezek, hanem családi helyzetünk, azaz emocionális okok befolyásolják.

Hozzászólások